Snabb leverans / Säkra betalningar / Enkla returer

Om oss

Om Oss

Vi som driver OC Candle heter Hanna Åhman och Hilda Dybelius och till vår hjälp har vi även Tilda Åhman. Tillsammans vill vi bidra till vackra miljöer såväl inomhus som utomhus. Vi älskar lugn och harmoni vilket vi vill förmedla både här på hemsidan, i vår butik och inte minst skicka med till era hem. Vi gjuter alla våra ljus för hand. De innehåller 100% stearin och massor av kärlek.  Ljustillverkningen är belägen på en äkta småländsk gård utanför Malmbäck, på det sydsvenska höglandet och här finns även vår härliga ljusbutik. I butiken säljer vi utöver våra egna ljus även doftljus, handstöpta parljus samt ljusrelaterad inredning såsom fat, lyktor, ljusstakar och mycket annat. Med Hilda, som är utbildad florist, kom också blommor och numera finns ibland snittblommor och planteringar efter säsong.


Milstolpar

1950-tal

De vackra Viktorialjusformarna tillverkas i en serie om 10 åt en dam som börjar tillverka ljus.

1980-tal

Hannas föräldrar köper sex av formarna. De startar en ljustillverkning på sin gård och Hanna invigs i försäljningsprocessen. Det vill säga att stå på marknader och sälja ljus. Hemma på gården utanför Nässjö fanns en mysig gårdsbutik där det såldes Viktoria-ljus i upp till 14 olika färger! Allt från svarta och mörklila till rosa och vita och alla dekorerade med eterneller och breda sidenband. Redan på den tiden fanns det återförsäljare men då var det kvinnor som hade hemförsäljning och ljuspartyn.

1990-tal

Kansjöboden läggs ner, inventarierna säljs och därmed försvinner formarna ur familjen. Idag är de, så vitt vi vet, inte längre brukbara och troligtvis skrotade.

2010-tal

Hanna börjar fundera på att ta upp tillverkningen igen.

2016 börjar hon och sambon leta efter någon som kan nytillverka de speciella ljusformarna. Två senare lyckas de och kan börja gjuta ljus på den gård där de bor i Hudaryd strax utanför Malmbäck.

2018

En dröm gick i uppfyllelse! Hanna startar OC Candle of Sweden, först var tanken att det skulle vara ett litet grossistföretag men ganska snart inser hon att lokalbefolkningen gärna ville komma och köpa ljus. Så inför julen det året öppnar hon upp en ljusbutik i anslutning till tillverkningen.

Hanna får också möjligheten att köpa in de två sista original-Viktorialjusformarna ur den ursprungliga 10-serien, med originalställning samt kvitto från 1980-talet. På så vis kommer också Hanna i kontakt med kvinnans efterlevande som bekräftar att det bara fanns 10 stycken formar från början. Dessa två formar finns att se hos OC Candle.

2019

Under 2019 kunde man träffa Hanna och OC Candle på flera olika mässor och event då hon åkte runt för att göra sig kände ute bland er kunder. Flera av er träffade OC Candle på t ex Hantverksmässan i Hjo, Ölands Skördefest i Ekerum och på flertalet julmässor. Det var också under 2019 som de första återförsäljarna började sälja OC Candle of Sweden.

2020

Var året som OC Candle of Sweden skulle presenteras för present-, inrednings- och blomsterbutiker runt om i Sverige. Alla vet vi vad som hände. Pandemin slog till och världen blev sig aldrig mera lik. Men några butiker vågade sig på att sälja ljus, bland andra Gullvivans Blomsterhandel i Nässjö som drevs av Hilda vid den tidpunkten.

2022

Ännu en dröm går i uppfyllelse och Hanna får bokkontrakt och börjar skriva ljudbokmanus. Men nu börjar det bli ont om tid för att samtidigt tillverka så många ljus som behövs. Tanken på en samarbetspartner föds. Vid det här laget har Hilda sålt sin butik och kör vidare med sina blommor men känner att hon skulle behöva något mer, något helt unikt och som har utvecklingspotential. Hanna och Hildas vägar korsas igen och efter några månaders betänketid stod det snart klart hur de skulle gå vidare.

2023

Hanna och Hilda bildar OC Candle of Sweden AB och nu händer det grejer! Vi hoppas ni hänger med på den här resan för vi kan lova att det blir kul!