Upptäck

Vår story

För länge sedan, när vi fortfarande hade krigsåren i färskt minne, tillverkade en man i Skåne tio ljusformar. Materialet sägs ha varit flygplansplåt. En dam vid namn Viktoria fick formarna i present och började tillverka ljus som hon kallade upp efter sig själv. Så föddes det svenska Viktorialjuset.

1980-tal

Så småningom skingrades formarna och i slutet av 1980-talet köpte Hannas föräldrar sex av dem. De tog upp tillverkningen och startade Kansjöboden där de kompletterade med flera andra ljusmodeller, allt ifrån handmålade konstljus till blockljus. Efterfrågan på Viktorialjuset var så stor att de ägnade år åt att försöka hitta någon som kunde tillverka fler formar. Trots stora ansträngningar gick de bet. Så småningom såldes ljusföretaget och Viktorias formar lämnade därmed familjen.

2000-tal

Ljustillverkningen var en del av Hannas barndom, minnen som dröjde sig kvar. Hennes längtan efter att fortsätta tillverka ljus drev henne att göra efterforskningar och hon lyckades spåra de sex formar som varit i hennes föräldrars ägo. Tråkigt nog ville de nuvarande ägarna inte sälja dem trots att de vid det här laget borde vara ganska slitna. Besviken fick hon inse att de inte skulle bli hennes.

2016

Tillsammans beslutade sig Hanna och Staffan för att ta upp jakten på att hitta någon som kunde nytillverka formarna istället. Tekniken har gått framåt sedan 1990-talet och både Hanna och Staffan har kontakter inom tillverkande industri. Med hjälp av gamla fotografier och Hannas goda minne lyckades Staffan göra en ritning av ett Viktorialjus. Utifrån ritningen lät de tillverka en prototyp i stål och med den hade de tagit ett stort steg mot det mål som i alla år ansetts som omöjligt. Nya gjutformar för Viktorialjuset fanns inom räckhåll. Det visade det sig att det inte var så enkelt med ny teknik heller. Än den ena och än den andra visste sig kunna tillverka de önskade formarna men resultatet blev inte vad Hanna och Staffan ville ha.

2018

Tillslut lyckades de hitta rätt teknik och rätt material! Idag har Hanna och Staffan startat upp efterträdaren till Kansjöboden - O.C Candle of Sweden! Här tillverkas nu åter igen Viktorias vackra ljus. Traditionellt gjuts de för hand i formar som också tillverkas för hand och sedan dekoreras de stilfullt med natursnöre och en metalltag för att möta 2000-talets moderna tycke och smak.

OC Candle of Sweden köpte, hösten 2018, in hela tillverkningen från ett anrikt kyrkljusföretag. Därmed utökades produktionen med sortimenet SPIROR som också gjuts traditionellt för hand.

Till sist, som om ödet gripit in, fick de möjligheten att förvärva de två (dem veterligen) sista originalformarna i originalställning av Viktorias ursprungliga 10! Hela historien har nu blivit bekräftad och vill ni höra den kan ni boka ett studiebesök hos oss!

occandle- tillverkar- exklusiva-svensktillverkade- stearinljus-som passar-både-privat- och- offentlig-miljö
occandle-extra-långa-stearinljus-exklusivt-tillverkade- av-animaliskt-stearin-och-rapsvax

Kontakta oss här