Ljus Skötselråd

Ta hand om ditt ljus!

Klipp veken till ca 10-15 mm innan ljuset tänds första gången. Om lågan blir för stor kan man försiktigt klippa veken när ljuset är släckt.

Ibland bildas en kant på ljuset och blir den för stor kan man bryta eller skära bort den. Tycker man det är fint kan man ha kvar den och ibland bildas ett vackert spetsmönster.

Ställ alltid ljuset på ett fat, det kan rinna. Se till att ljuset står rakt och ej utsätts för drag för att minimera att ljuset rinner. Ljus i lyktor kan rinna mer eftersom syretillgången kan vara sämre och då orkar inte lågan förbränna lika mycket stearin.

Utsätt inte ljus för direkt solljus eller värme. Flytta inte ett ljus som brinner eller precis har brunnit. Se till att ljuset står stadigt i en ljushållare eller på ett fat.

Stearinspill: låt spillet stelna helt, ta där efter bort det. Fläckar på tyg kan strykas bort genom att lägga något som suger upp stearinet både under och över stearinfläcken och sedan stryk. Stearin kan också försvinna i 60 graders maskintvätt.

Om ljuset rinner extremt mycket eller på annat sätt verkar konstigt så blås genast ut det och kontakta inköpsstället för reklamation.

Självklart ska man aldrig lämna ett ljus obevakat!